Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων

Ανακοινώσεις


Υπογραφή Συμφωνίας Υλοποίησης του έργου κατασκευής σταθμού επεξεργασίας οικιακών βοθρολυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων στην περιοχή Βατί το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας μεταξύ του Ελβετικού Κράτους και της Κυπριακής Δημοκρατίας

Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και το Γραφείο Προγραμματισμού προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας για την Υλοποίηση του έργου κατασκευής σταθμού επεξεργασίας οικιακών βοθρολυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων στην περιοχή Βατί, την Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012 στις 09:30 π. μ., στα Γραφεία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων.

Η συμφωνία υλοποίησης του έργου υπογράφηκε από το Γενικό Διευθυντή του Γραφείου Προγραμματισμού κ. Γιώργο Γεωργίου και το Διευθυντή του ΤΑΥ Δρ. Κυριάκο Κύρου.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας μεταξύ του Ελβετικού Κράτους και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εθνική Συντονιστική Μονάδα για το έργο αυτό είναι το Γραφείο Προγραμματισμού.

Οι στόχοι της συνεργασίας αυτής είναι α) η συνεισφορά στην μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ της Κύπρου και των πιο ανεπτυγμένων χωρών της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης και β) η συνεισφορά στην αειφόρο περιβαλλοντική και κοινωνική ανάπτυξη της Κύπρου.

Ο γενικός στόχος του έργου είναι να συμβάλει στην εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο περί Υδάτων με τη βελτίωση της κατάστασης των υδάτων στο Φράγμα Πολεμιδιών που βρίσκεται κοντά στο Βατί, μέχρι το τέλος του 2015, και το οποίο στο παρόν στάδιο αξιολογήθηκε ότι βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Αυτό αναμένεται να επιτευχθεί με τον τερματισμό της λειτουργίας των υφιστάμενων χωμάτινων δεξαμενών παραλαβής βοθρολυμάτων στην περιοχή Βατί και την κατασκευή ενός κατάλληλου σταθμού επεξεργασίας οικιακών βοθρολυμάτων, βιομηχανικών αποβλήτων, στραγγισμάτων προερχόμενων από τη μελλοντική αποκατάσταση του σκυβαλότοπου στο Βατί και υγρή περίσσεια λάσπης από σταθμούς επεξεργασίας λυμάτων μικρών κοινοτήτων.

Τα οφέλη από την υλοποίηση αυτού του έργου είναι πολλαπλά και περιλαμβάνουν:
- Βελτίωση του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή του Βατί.
- Βελτίωση της ποιότητας του νερού στο φράγμα Πολεμιδιών
- Παραγωγή καλής ποιότητας επεξεργασμένου νερού για άρδευση.

Η υλοποίηση του έργου θα έχει επίσης θετικές κοινωνικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τη διασφάλιση ασφαλέστερου περιβάλλοντος διαβίωσης για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και τη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων στην υδρολογική λεκάνη Πολεμιδιών.
Το έργο έχει προϋπολογισμό CHF 4,629,235 και το Ελβετικό Κράτος συγχρηματοδοτεί το έργο σε ποσοστό 85% των συνολικών επιλέξιμων δαπανών του έργου (CHF 3,935,150) με το Κυπριακό Κράτος να συνεισφέρει με ποσοστό 15 % (CHF 694,085) στην υλοποίηση του έργου.

Η συνολική διάρκεια του έργου υπολογίζεται στους εξήντα (60) μήνες με χρονικό πλαίσιο εφαρμογής από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι το Ιούνιο του 2017.

Ομιλία του Διευθυντή

Είναι με μεγάλη χαρά που προχωρούμε σήμερα στην υπογραφή της Συμφωνίας Υλοποίησης του έργου που αφορά την κατασκευή Σταθμού Επεξεργασίας οικιακών βοθρολυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων στην περιοχή Βατί.

Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες και την εκτίμησή μας προς το Ελβετικό Κράτος για τη συγχρηματοδότηση αυτού του έργου, η υλοποίηση του οποίου αναμένεται να αναβαθμίσει το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων σε μια προβληματική περιοχή του νησιού. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω το Γραφείο Προγραμματισμού για την επιλογή και την προώθηση της πρότασής μας για χρηματοδότηση.
Ο γενικός στόχος του έργου είναι να συμβάλει στην εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Ύδατα με την επίτευξη «καλής κατάστασης των υδάτων» στο Φράγμα Πολεμιδιών που βρίσκεται κοντά στο Βατί, μέχρι το τέλος του 2015, και το οποίο στο παρόν στάδιο αξιολογήθηκε ότι βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Αυτό αναμένεται να επιτευχθεί με τον τερματισμό της λειτουργίας των υφιστάμενων χωμάτινων δεξαμενών στην περιοχή Βατί και την κατασκευή ενός κατάλληλου σταθμού επεξεργασίας οικιακών βορθολυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων.

Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων έχει μια μακρά εμπειρία στον τομέα της επεξεργασίας των οικιακών βοθρολυμάτων και στην επεξεργασία διαφόρων τύπων βιομηχανικών αποβλήτων από το 1995, όταν κατασκευάστηκε η κεντρική μονάδα επεξεργασίας λυμάτων στη Λευκωσία για την κάλυψη των αναγκών των επαρχιών Λάρνακας και Λευκωσίας που και σε αυτό το σταθμό επεξεργασίας λυμάτων όλα τα βοθρολύματα μεταφέρονται με βυτιοφόρα.

Η εμπειρία που αποκτήθηκε από αυτό το έργο και άλλα έργα αποχέτευσης, μαζί με τις τεράστιες εμπειρίες του Τμήματος στην κατασκευή και λειτουργία μεγάλων έργων Αναπτύξεως Υδάτων όπως φράγματα, μονάδες επεξεργασίας ποσίμου νερού, αντλιοστάσια και αγωγοί, εγγυάται την επιτυχή υλοποίηση και τη μετέπειτα λειτουργία του έργου στο Βατί.

Τα οφέλη από την υλοποίηση αυτού του έργου είναι πολλαπλά και περιλαμβάνουν:
- Βελτίωση του περιβάλλοντος στο Βατί.
- Βελτίωση της ποιότητας του νερού στο φράγμα Πολεμιδιών
- Παραγωγή καλής ποιότητας επεξεργασμένου νερού για άρδευση.

Η υλοποίηση του έργου θα έχει επίσης θετικές κοινωνικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τη διασφάλιση ασφαλέστερου περιβάλλοντος διαβίωσης για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και τη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων στην υδρολογική λεκάνη Πολεμιδιών.
Το ΤΑΥ δεσμεύεται να εξασφαλίσει και να διαθέσει τα απαιτούμενα κεφάλαια από τον ετήσιο προϋπολογισμό του κράτους για το Τμήμα τα οποία θα διαθέσει για τη συντήρηση και τη λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας επεξεργασίας λυμάτων.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι, μέσω της εφαρμογής του Σχεδίου Δημοσιότητας, που θα προωθηθεί με τη συμμετοχή της Ελβετικής Πρεσβείας στην Κύπρος, αναμένεται το έργο θα ενισχύσει την ήδη εξαιρετικά θετική εικόνα του Ελβετικού Κράτους στους κυπρίους και ειδικότερα στους κατοίκους της περιοχής που θα εξυπηρετείται από τη νέα μονάδα επεξεργασίας λυμάτων.











Back To Top