Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων

Περίοδος 2014-2020

Ταμείο Συνοχής - Σύντομη περιγραφή και πρόοδος των ΕΝΤΑΓΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ


Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) έχει λάβει Πρόσκληση Υποβολής Πρότασης από τη Διεύθυνση Ελέγχου (Ενδιάμεσος Φορέας) του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για ένταξη του Έργου «Ανακυκλωμένο Νερό Φράγματος Τερσεφάνου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη» και συγχρηματοδότηση του από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της περιόδου 2014-2020.

Στις 02.12.2020 υποβλήθηκε η πρόταση υπό τη μορφή του Τεχνικού Δελτίου Έργου και στις 08.01.2021 αποφασίστηκε η ένταξη του εν λόγω έργου από τον Ενδιάμεσο Φορέα.

Α. Συνοπτική περιγραφή φυσικού αντικειμένου του έργου:

Το όλο Έργο εντάσσεται στο σχέδιο χρήσης του επεξεργασμένου νερού που παράγεται από τον Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων (ΣΕΛ) της Λάρνακας για την άρδευση αγροτικών καλλιεργειών και ζωνών πρασίνου. Από τις ποσότητες ανακυκλωμένου νερού που παράγονται σήμερα τροφοδοτείται το υφιστάμενο αρδευτικό δίκτυο στην περιοχή της Δρομολαξιάς, μια αγροτική περιοχή στα ανατολικά της Λάρνακας καθώς και περιοχές πρασίνου στο Δήμο Λάρνακας και στη Δρομολαξιά. Με την προοπτική της αύξησης των παραγόμενων ποσοτήτων ανακυκλωμένου νερού στο μέλλον λόγω και της επέκτασης του αποχετευτικού δικτύου, έχει προγραμματιστεί το εν λόγω Έργο, το οποίο στοχεύει στην:

α) αποθήκευση της περίσσειας του ανακυκλωμένου νερού στον ταμιευτήρα του Φράγματος Τερσεφάνου κατά τη χειμερινή περίοδο όπου η παραγωγή του υπερβαίνει τη ζήτηση,
β) τοποθέτηση αγωγού μεταφοράς για άντληση του ανακυκλωμένου νερού από την περιοχή του ΣΕΛ Λάρνακας είτε αποκλειστικά προς το Φράγμα Τερσεφάνου είτε σε συνδυασμό με την τροφοδοσία του δικτύου άρδευσης.
γ) ανάπτυξη του δικτύου άρδευσης σε μια περιοχή έκτασης περίπου 1670 εκταρίων στα όρια των Κοινοτήτων Τερσεφάνου, Μενεού, Κιτίου και Δρομολαξιάς με την προώθηση καλλιεργειών συμβατών με τη χρήση του ανακυκλωμένου νερού (κυρίως ζωοτροφές και κατάλληλες δενδρώδεις καλλιέργειες),
δ) ενίσχυση της άρδευσης με ανακυκλωμένο νερό από το Φράγμα Τερσεφάνου όταν η ζήτηση υπερβαίνει την παραγωγή.
Το προτεινόμενο για συγχρηματοδότηση Έργο περιλαμβάνει
(α) την κατασκευή του Φράγματος Τερσεφάνου, και
(β) την προμήθεια και τοποθέτηση του αγωγού μεταφοράς.

Β. Μεθοδολογία υλοποίησης και κυριότερα στάδια υλοποίησης του έργου:

Το προτεινόμενο για συγχρηματοδότηση Έργο αναμένεται να εκτελεστεί σε τρία στάδια όπως περιγράφονται πιο κάτω:
• Σχεδιασμός, Εκπόνηση Μελετών και Ετοιμασία Εγγράφων Διαγωνισμού από τους Συμβούλους Μελετητές
• Απαλλοτριώσεις και εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών
• Εκτέλεση Κατασκευαστικών Εργασιών

Το έργο προϋποθέτει τις ακόλουθες Συμβάσεις ή Νομικές Δεσμεύσεις:
1. Παροχή Υπηρεσιών για τη Μελέτη του όλου Έργου
2. Χρήση Ανακυκλωμένου Νερού Λάρνακας - Κατασκευή Φράγματος Τερσεφάνου
3. Προμήθεια και τοποθέτηση αγωγού μεταφοράς
4. Παροχή Υπηρεσιών για την επίβλεψη κατασκευής του έργου
5. Απαλλοτριώσεις Γης
6. Έξοδα Υλοποίησης και Διαχείρισης

Γ. Στάδιο Υλοποίησης του Έργου:

Το Έργο βρίσκεται στο τρίτο στάδιο υλοποίησης του. Συγκεκριμένα οι κατασκευαστικές εργασίες του Φράγματος Τερσεφάνου (ΤΑΥ 05/2019) έχουν ξεκινήσει από τις 26 Φεβρουαρίου 2020 και σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η Σύμβαση της Παροχής Υπηρεσιών Συμβούλων Μελετητών (ΤΑΥ 03/2015) έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2016 και σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα βρίσκεται στο τρίτο στάδιο υλοποίησης της όπου διεξάγεται παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών κατά το στάδιο κατασκευής του έργου.

Η προκήρυξη για την εγκατάσταση του αγωγού μεταφοράς έχει τροχοδρομηθεί. Συγκεκριμένα έχουν ετοιμαστεί τα έγγραφα διαγωνισμού, έχει εξασφαλιστεί το Πιστοποιητικό Ελέγχου Ποιότητας από την Διεύθυνση Ελέγχου και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απαλλοτρίωσης (δικαίωμα δουλείας). Αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού.

Η Σύμβαση για Παροχή Υπηρεσιών ενός Πολιτικού Μηχανικού για την επίβλεψη κατασκευής του έργου (ΤΑΥ 08/2020) έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2021 και σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απαλλοτρίωσης γης που απαιτείται για την κατασκευή του Φράγματος Τερσεφάνου, καθώς και η διαδικασία απαλλοτρίωσης (δικαίωμα δουλείας) γης που απαιτείται για την τοποθέτηση και χρήση του αγωγού μεταφοράς, με την εξασφάλιση των απαιτούμενων εγκρίσεων και δημοσιεύσεων των σχετικών Γνωστοποιήσεων στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα Έξοδα Υλοποίησης και Διαχείρισης αφορούν τα έξοδα για τα οδοιπορικά, τα σεμινάρια/συνεδριάσεις, τη δημοσιότητα, την ηλεκτροδότηση και υδροδότηση του έργου, καθώς και την αγορά διαφόρων εργαλείων και αναλώσιμων, τα οποία θα παρατηρηθούν κατά την περίοδο υλοποίησης του έργου.












Back To Top