Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων

Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ)



ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΧΟΙΡΟΚΟΙΤΙΑΣ - ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ (ΦΑΣΗ Α)

Συνολική Δαπάνη έργου: €11,760,000.00 + ΦΠΑ

Συνοπτική περιγραφή έργου/ δράσεων:
Η Φάση Α του Έργου αφορά την αντικατάσταση του πρώτου τμήματος του αγωγού Χοιροκοιτίας – Αμμοχώστου συνολικού μήκους 21,5χλμ, το οποίο ξεκινά από το Διυλιστήριο Χοιροκοιτίας και καταλήγει στην Τερσεφάνου (περιοχή Τρέμιθος).

Το τμήμα αυτό του αγωγού αξιοποιείται σήμερα, ως ακολούθως:
1. Μεταφορά αφαλατωμένου νερού από τη Μονάδα Αφαλάτωσης Βασιλικού, μέσω της Δεξαμενής Χοιροκοιτίας, προς την περιοχή Τερσεφάνου και Αμμόχωστο.
2. Μεταφορά πόσιμου νερού από το Διυλιστήριο Τερσεφάνου, μέσω του αντλιοστασίου Αλεθρικού, προς τη Δεξαμενή Χοιροκοιτίας, για εξυπηρέτηση των Κοινοτήτων της περιοχής που εξυπηρετούνται από τη Δεξαμενή Χοιροκοιτίας.
Ο υφιστάμενος αγωγός Χοιροκοιτίας – Αμμοχώστου συνολικού μήκους περίπου 73,5 χλμ., είναι κατασκευασμένος από αμίαντο (Asbestos Cement), με διατομές που αρχίζουν από ονομαστική διάμετρο 500 χλστ. και κατά την όδευσή του αλλάζουν σε ονομαστικές διαμέτρους 600 και 650 χλστ. Κατά μήκος του τροφοδοτείται από τις Μονάδες Αφαλάτωσης Βασιλικού, Λάρνακας και Δεκέλειας, καθώς επίσης και από τα Διυλιστήρια Χοιροκοιτίας και Τερσεφάνου, ενώ σε αυτόν είναι συνδεδεμένοι 88 καταναλωτές.
Η αντικατάσταση του πρώτου τμήματος του αγωγού κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς λόγω της παλαιότητας του, παρουσιάζονται απώλειες της τάξης των 85.000 κ.μ./έτος περίπου, ενώ κατά την περίοδο 2010-2020 παρουσιάστηκαν συνολικά 34 σημαντικές αστοχίες, οι οποίες οδήγησαν στην διακοπή της παροχής νερού μέχρι την αποκατάσταση τους, διαδικασία ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα. Επιπλέον αρκετά εξαρτήματα του αγωγού είναι κατασκευασμένα από σίδηρο (steel) και παρουσιάζουν ιδιαίτερη φθορά, που αποτελεί ένα από τους λόγους αστοχιών και απωλειών.
Λόγω της συνεχούς αυξανόμενης ζήτησης, ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο, η παροχετευτική δυνατότητα του υφιστάμενου αγωγού δεν επαρκεί, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η βέλτιστη αξιοποίηση των διαφόρων πηγών νερού, ενώ και η μεταφορά του γίνεται σε υψηλές πιέσεις, με αποτέλεσμα τόσο την καταπόνηση του αγωγού όσο και την κατανάλωση περισσότερης ενέργειας. Συνεπώς, πέραν της αντικατάστασης του αγωγού, κρίθηκε αναγκαία και η αύξηση της παροχετευτικότητας του.

Αναμενόμενοι στόχοι και οφέλη:
Σκοπός του Έργου είναι η βελτίωση της αξιοπιστίας της παροχής πόσιμου νερού στην Αμμόχωστο, όπως επίσης και σε Δήμους και Κοινότητες που είναι συνδεδεμένοι κατά μήκος του αγωγού. Τα κύρια οφέλη από την αντικατάσταση του αγωγού είναι τα εξής:
• Δυνατότητα κάλυψης των αναγκών της Επαρχίας Αμμοχώστου από το νέο Διυλιστήριο Χοιροκοιτίας, το οποίο προτάθηκε για κατασκευή στη θέση του υφιστάμενου που βρίσκεται εκτός λειτουργίας λόγω πεπαλαιωμένων υποδομών και εξοπλισμού, οδηγώντας το νερό με βαρύτητα και χωρίς ενδιάμεσες αντλήσεις. Σήμερα η εξυπηρέτηση της αναφερόμενης περιοχής γίνεται αποκλειστικά με άντληση με σημαντικά έξοδα σε ενέργεια.
• Ασφάλεια στην υδροδότηση της Επαρχίας Αμμοχώστου εφόσον θα υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης του αγωγού Χοιροκοιτίας – Αμμοχώστου με το νέο Υδατικό Έργο Κοκκινόκρεμμου, το οποίο χωροθετείται στην Επαρχία Αμμοχώστου και βρίσκεται υπό υλοποίηση.
• Δυνατότητα μεταφοράς, σε περίπτωση ανάγκης όλων των ποσοτήτων αφαλατωμένου νερού από τη Μονάδα Αφαλάτωσης Βασιλικού, ώστε να διασφαλίζεται η βέλτιστη αξιοποίηση των διαφόρων πηγών νερού και η ασφάλεια της παροχής νερού.
• Δυνατότητα σύνδεσης με τον αγωγό Τερσεφάνου – Λευκωσίας για μεταφορά ποσοτήτων νερού στη Λευκωσία.
• Προωθείται η δημιουργία σταδίων λειτουργίας της Μονάδας Αφαλάτωσης Βασιλικού ώστε να βελτιστοποιηθεί η αξιοποίηση αφαλατωμένου και διυλισμένου νερού από την Μονάδα Αφαλάτωσης Βασιλικού και το νέο Διυλιστήριο Χοιροκοιτίας, αντίστοιχα.
• Ελαχιστοποίηση των απωλειών νερού.












Back To Top