Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων

Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ)



ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΗΜΕΙΩΝ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΓΩΝΙΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Συνολική Δαπάνη έργου: €10.000.000 + ΦΠΑ

Συνοπτική περιγραφή έργου/ δράσεων:
Το έργο αφορά στην κατασκευή 14 συνολικά Πράσινων Σημείων (ΠΣ) σε δύο Φάσεις υλοποίησης. Τα ΠΣ είναι οργανωμένοι χώροι στους οποίους οι πολίτες μπορούν να εναποθέτουν δωρεάν ειδικά ρεύματα αποβλήτων οικιακής προέλευσης. Κατά την Α΄ Φάση αναμένεται η κατασκευή τριών νέων σταθερών ΠΣ καθώς και επέκταση ενός υφιστάμενου ΠΣ. Σκοπός της αναβάθμισης είναι να αυξηθεί η αποθηκευτική του δυνατότητα, έτσι ώστε να συγκεντρώνονται σε αυτό οι αυξημένες ποσότητες πράσινων και ογκωδών αποβλήτων από τις Τοπικές Αρχές. Κατά την Β’ Φάση προωθείται ο σχεδιασμός και κατασκευή ακόμα 10 νέων σταθερών ΠΣ, ανά το Παγκύπριο για πύκνωση του δικτύου ΠΣ σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη δικτύου ΠΣ που κατάρτησε το Υπουργείο Εσωτερικών (ως η τότε Αναθέτουσα Αρχή) το 2010. Ταυτόχρονα, στους στόχους του έργου είναι η δημιουργία δικτύου Σημείων Συλλογής (ΣΣ) (μικρά ΠΣ) σε περιαστικές περιοχές της επαρχίας Λευκωσίας και Λεμεσού, καθώς επίσης και η ανάπτυξη δικτύου Γωνιών Ανακύκλωσης (ΓΑ, μικρά ΠΣ) στην ορεινή περιοχή Τροόδους, στο πλαίσιο υλοποίησης της Δράσης 11.β.2.3 της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους (ΕΣΑΟΚ). Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο του Έργου περιλαμβάνεται και η ενίσχυση των υφιστάμενων ΠΣ με κινητό/σταθερό εξοπλισμό καθώς επίσης και η βελτίωση οδών πρόσβασης σε συγκεκριμένα ΠΣ του υφιστάμενου δικτύου, οι οποίες δεν είχαν ασφαλτοστρωθεί κατά την κατασκευή τους καθώς και προς νέα ΠΣ/ΣΣ. Το έργο συνολικά θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιουνίου 2026.

Αναμενόμενοι στόχοι και οφέλη:
Στόχος είναι η πύκνωση του υφιστάμενου δικτύου των ΠΣ αλλά και η ενίσχυση τους με κινητό/σταθερό εξοπλισμό. Η δημιουργία των πρώτων οργανωμένων ΣΣ και η δημιουργία του δικτύου ΓΑ έχει στόχο την ανάπτυξη κατάλληλων υποδομών για τη βελτίωση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών οικιακών αποβλήτων, μέσω της χρήσης μεθόδων οι οποίες είναι περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμες. Επίσης επιδιώκεται η σημαντική συμβολή στην αύξηση του ποσοστού εκτροπής αποβλήτων από την υγειονομική ταφή, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη μείωση του προβλήματος της ανεξέλεγκτης απόρριψης αποβλήτων στην ύπαιθρο. Η κατασκευή των πιο πάνω υποδομών στο πλαίσιο του Έργου θα δώσει στους πολίτες περισσότερες επιλογές για δωρεάν εναπόθεση των διάφορων ρευμάτων οικιακών αποβλήτων τους, αφού πλέον ο αριθμός των ΠΣ/ΣΣ/ΓΑ θα αυξηθεί, ώστε να εξυπηρετούνται τόσο οι αστικές όσο και οι περιαστικές και ορεινές περιοχές, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη μείωση του προβλήματος της ανεξέλεγκτης απόρριψης αποβλήτων στην ύπαιθρο.

Το δίκτυο των ΠΣ/ΣΣ/ΓΑ αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, το οποίο (α) προάγει ένα κοινωνικό προφίλ όπου η κατανάλωση των φυσικών πόρων ελαχιστοποιείται, η περιβαλλοντική επιβάρυνση μειώνεται και αποτρέπεται ο χαρακτηρισμός ανακυκλώσιμων υλικών/αντικειμένων ως απόβλητα, μέσω της προώθησης της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης και (β) συμβάλει στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών πολιτικών για τη διαλογή στην πηγή.

Το προτεινόμενο Έργο συμβάλει στην υλοποίηση των στόχων της οδηγίας πλαίσιο 2008/98/ΕΚ για τα απόβλητα, για την κατάλληλη ιεραρχία διαχείρισης αποβλήτων (μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, ανάκτηση, υγειονομική ταφή) και για την προστασία του περιβάλλοντος (μείωση της ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων, εκτροπή απορριμμάτων από χώρους υγειονομικής ταφής, μαζική επαναχρησιμοποίηση, ανάκτηση και ανακύκλωση αντικειμένων και υλικών). Επίσης, συμβάλει στους στόχους της Οδηγίας 1999/31/ΕΚ του Συμβουλίου περί υγειονομική ταφή των αποβλήτων, μέσω της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (CO2 και CH4) με τη μείωση των χώρων ανεξέλεγκτης υγειονομικής ταφής αποβλήτων.












Back To Top